Online siparişlerin günümüzde oldukça artmasının ardından, pazar yerleri, kargo firmaları WMS sistemleri de akabinde kendini geliştirdi.
Pazar yerleri platformlarına, çok fazla insan girmekte ve sipariş oluşturmakta, buralardaki hız, güvenlik ve doğruluk anlamındaki çalışmalar oldukça önemli, aksi taktirde müşteri kaybına sebep olabilir.
Kargo firmalarının çoğalması, kargo sistemlerinin ve ağlarının oldukça artması hızlı teslimatı kolaylaştırıyor.
Depo genelinde stok yönetimi ve Toplama-Paketleme operasyonları oldukça önemlidir. Doğru ürünün görevlerin ilerletilmesi, düzgün paketleme ve kargo süreçleri oldukça önemlidir.
Bu bilgiler ışığında artık depoların otonom sistemlerine daha fazla ihtiyaç duyduğu aşikar.
Otonom sistemlere Amazon gibi firmalar yıllardır yatırım yapıyorlar ve tam manasıyla sistemlerine entegre etmiş durumdalar.
Fakat Ülkemizde ve Avrupa'da çok fazla ihtiyaç olmasına karşın, henüz çok ilerleme durumu söz konusu değil.
Otonom ciddi ve parasal anlamda yüksek maliyetli bir yatırımdır. İyi bir ekip ve çok fazla konuda tecrübe gerektiren bir süreç olduğunu belirtmeliyim.
Sizlere WES sistemi hakkında bilgiler vereceğim aynı zamanda WES sisteminin ne gibi sorunları çözdüğünü de sizlere aktarıyor olacağım.
Order Management System, Warehouse Management System, 3PL, stok, sipariş, Master Data, Depo, Lokasyon, Mal Kabul vb. gibi konular hakkında bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorum. Bu makele içerisinde WES sisteminin kurulu bir düzende Otonom ROBOT lar ile nasıl Toplama ve Paketleme operasyonlarının hızlandırıldığı ve WES süreçleri hakkında hem teknik birazda operasyonel anlamda bilgiler vereceğim.
WES NEDIR ?
Warehouse Execution System, Depo içerisinde otonom cihazlar ile entegre olabilen, robot ve otonom teknolojileri ile beraber yönetimsel kabiliyetler sağlayan teknoloji yazılımıdır.
WES ve WMS arasındaki farklar nelerdir ?
WMS ve WES arasındaki en belirgin fark, insanlı ve insansız operasyon yönetimi diyebilirim. Bir siparişin Toplama-Ayrıştırma-Paketleme gibi süreçlerinde genel yazılım olan WMS (Warehouse Management System) kullanılır.
Aynı Operasyonları İnsansız şekilde Otonom cihazlar ve robotlar ile yapan sistemde WES (Warehouse Execution System) teknolojisidir.
Warehouse Automation, firması yukarıdaki gibi kapsam WMS - WES - WCS arasındaki özellikleri listelemiştir. detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.
Şimdi WES ve WMS bilgilerimizi tazeledikten sonra, benim 7 aydır üzerinde çalıştığım WES projesi üzerinden çok da detaya girmeden ufak bir paylaşım yapıyor olacağım.
Geek+ vari bir çalışma yaptığımızı söyleyebilirim, detaylı bir çok bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.
Yukarıdaki Mimarinin bize anlattığı, WMS ile entegre olmuş WES sisteminin, Replenishment, Alokasyon, Paketleme ve Robot yönetimlerinin kontrolüdür. Çalıştığım firmanın kendi yaptığı robotların tüm kontrolleri WES sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir.
WMS - WES Operation Architecture bu linkten mimari çiziminin detayına ulaşabilirsiniz.
Çalışmalarımız sırasında DDD üzerinden çalışmalarımızı yaptık, işin neticesinde aşağıdaki gibi domainler oluşmuş oldu.
Account and Integration Management Transaction Management Task Management Robot Management P2L Management User - Menu - View - Action Management Order Management Stock Management Job Management Count Management Replenishment Management
Aşağıdaki şekilde daha görsel ifade etmeye çalıştım.
Aşağıdaki paylaştığım video; çizgiler üzerinde, belli konumları tespit edebilen, yön değiştirebilen aynı zamanda asansör olan otonom bir robotun, görünümü ve çalışma mantığı ile ilgili bir örnek verilşmiştir.
PATH PLANNING
Geliştirdiğimiz robotların belli kurallara ve sisteme göre binlerce metrekare depolarda, farklı robotlar ile senkron şekilde ilerleyen akıllı path sistemi inşa edilmesi gerekmektedir. Aşağıda örnek bir model paylaştım,
amacımız robotların path hesaplanması ve rezervasyon sistemlerinin kesintisiz bir şekilde yapılması.
Yukarıda detaylarını anlatmış olduğum sistemin, teknik proje yapısı aşağıdaki resimdeki gibidir.
Büyük bir projeden bahsediyoruz, dolayısıyla teknik becerilerininde üst düzey olması ve son teknoloji olması oldukça önemli.
Project Software Architecture çalışmasına linkten erişebilirsiniz.
SIMULATION NEDIR?
Makalemin sonunda Simulasyon dan bahsetmek istiyorum, Lojistik anlamında teknolojiler geliştikçe, bu teknolojilerin gerekliliği ve performansı sürekli kontrol edilmek istenir. Fakat bu süreç oldukça maliyetli ve zaman alıcı bir iştir.
Yukarıdaki resim bir simulasyon örneğidir. Binlerce metrekare depo larda lokasyon veya robot alanları değiştirildiğinde, çalışan demo ile süreç çok hızlı şekilde izlenebilmektedir. Simulasyonun birde online özelliği vardır oda anlık şekilde depo yu izlemeye yaramaktadır.
Yukarıdaki görsel, Open Source olan bir projenin görselleridir. Çok güzel bir iş çıkarıldığını söyleyebilirim. Bu projenin teknik detayları için aşağıya bir video bırakıyorum.
Makalemi burada bitiriyorum. Çok büyük bir sistemden bahsediyoruz, bu makale bu teknolojiler ile uğraşan kişiler için girizgah niteliğinde olduğunu düşünüyorum.
Comments