top of page
Yazarın fotoğrafıŞerif Aydın

PUT TO LIGHT SYSTEM FOR SMART WAREHOUSE

Güncelleme tarihi: 26 May 2020

Herkese merhaba, bu makalemde üzerinde uğraştığımız ve artık ürün seviyesine geldiğimiz bir sistemden bahsedeceğim.


Sistemin adı genel literatürde PTL(Put To Light) olarak geçmektedir. bu sistemi biz Sort By Light olarak 2. bir versiyon çıkardık ve bir demo hazırladık.


Endüstri gelişiyor, akıllı depolar ve sistemler artık çok cazip durumda. Çünkü ihtiyaçlar ve maliyetler düşünüldüğünde hızlı ve kolay iş her zaman cazip gelmektedir. En kısa zamanda müşteriye ürününü sağlam ve hızlı şekilde ulaştırmak üzerine çok fazla teknolojik sistemler kullanılmaktadır. Elbette ki sadece amaç hızlı olmak değil aynı zamanda sistem içerisinde anlaşılır ve yönlendirebilir olmakta önemli.


Gamification, dediğimiz ve artık günümüzde çok fazla duyduğumuz ve bir sektör haline gelen oyunlaştırarak öğrenme benim akıllı depo sistemlerinde en dikkatimi çeken şey olmuştur. Gamification konusuna özel bir makalede değiniyor olacağım. ama genel olarak personelin görsel hafızasına; operasyonel süreçlerin yerleştirilmesi ve oryantasyon sürecinin verimli geçmesi bu sistemin başlıca amaçlarıdır.

Devasa büyük depolarda artık internet alt yapısı çok iyi noktalara geldi. Bu internet alt yapısını akıllı sistemlerde oldukça fazla kulanmaktayız. Aynı zamanda IOT cihaz ve sensör çalışmalarımız için bize esneklik ve hız kazandırmaktadır.


Biraz genel bir bilgi verdikten sonra PTL sistemi ile ilgili biraz daha detay vermek istiyorum.


Bu sistemin öneminde ve kazanımlarından biraz bahsetmek istiyorum.


- Uzun ve karmaşık süren Ayrıştırma işlemi için görsel yönlendirmeler yapan bir sistem.

- Hangi noktaya kaç adet ürün koyulacağı ile ilgili personele; ışıklı, sesli ve adetli yönlendirme yapan elektronik bir sistemdir.

- Üzerindeki ışıklı düğmeler vasıtasıyla ayrıştırma işlemiyle ilgili sonucun WMS sistemine yönlendirmesini sağlar ve Görev ilerletir.

- Ayrıştırma işleminin hızını ve doğruluğunu arttırır.

- Hızlı, hatasız bir sınıflandırma sürecini garanti eden elektronik sistemlerdir.


PTL sistemlerinin çok daha fazla avantajları vardır. Yukarıda belirttiklerim bile çok fazla avantaj sağlamakla birlikte güzel vaatlerdir..


PTL sistemi ile ilgili bir ürün çıkarmak ve yönetmek istiyorsanız farklı ve bu sektörde öncü firmalar ile ortak çalışmamız gerekmektedir. Biz bu sistemde Klinkhammer ve TIM firmaları ile çalıştık.


Klinkhammer Firması bize sensör sağladı, TIM ise Wifi üzerinden Request ve Response yapabilen barcode Scanner teknolojisini kullanan cihazları sağladı.


Biz bu iki elektronik cihazı Özel bir sunucuda barındırılan, Gelen istekleri karşılayıp akıllı sonuçlar döndüren ve lokasyon bağımsız tüm depolarda TCP ve HTTP dinleme yapan bir uygulama yazdık. yani bir IOT çalışması yaptık.


Bu sistemin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için yukarıda ilk versiyonumuzun ve yaptığımız demo'nun mimarisini paylaşıyorum. TIM ve Klinkhammer süreçleri ile ilgili ayrı ayrı Mimari tasarımlar yaptık bu tasarımlar sonucunda ortak bir çalışma ortam hazırlamış olduk.


RACK, Toplanan siparişlerin ayrıştırma yapılacağı gözleri olan ayaklı bir İş istasyonudur. Her bir göz aynı zamanda Lokasyondur ve bir adresi ve cihazı mevcuttur.

Her bir göz üzerinde sensör vardır. Sensöz üzerinde Numara, Button ve ışıklandırma mevcuttur. sensörler ile TCP üzerinden canlı şekilde veri alış verişi yapılıyor ve istenen gözün sensörüne paket gönderiliyor.


TIM Wifi Scanner leri aslında ilginç bir teknoloji, Bluetooth scanner lar bir cihaza sınırlı sayıda bağlanırken ve bir Terminale ihtiyaç duyarken, Wifi Scannerler IOT kavramı için biçilmiş kaftandır diyebilirim.


TIM WIFI SCANNER lar ile ilgili özel bir makale yazacağım. ELLER SERBEST teknolojisinin arkasında olduğumu ve bu teknolojinin tamda bu ihtiyaçlar doğrultusunda tüm isteklerimizi hem Teknolojik hemde operasyonel karşıladığını düşünüyorum.

PTL - Sort By Light ürünümüz canlıya çıktığında kullanacağı RACK Station lardan bir tanesi.


Böyle geliştirmeler heyecan verici.


En yeni teknolojileri ve sektöründe öncü firmaların elektronik cihaz ve sensörlerini kullanıyoruz. İstediğimiz zaman IOT, BigData, AI, ChatBot gibi teknolojiler ile ilgili demo çalışmaları yapabiliyoruz. Farlı firmalar ile ortak çalışmalar yürütebiliyoruz.


Tabi ki PTL sistemi ile ilgili sayfalarca analiz ve kodlar yazdık, Geçen sene Firmaların elektronik cihazları ile Yazdığımız SERVER EXE ile WMS sistemimiz arasında iletişim kurduk ve küçük bir demo hazırladık.


Bu demo ile biraz daha sistemi anlamış ve kullanım amacına hakim olmuş olacağız.


PTL sistemi ile ilgili canlıda çok daha fazla tecrübe ile karşılaştık,karşılaşıyoruz. Yazdığımız ışıklandırmalı Rack Station ile ilgili yeni teknolojiler ve gelişmeler ile ilgili bu sistemi daha yakından tanımak adına yine paylaşımlar yapıyor olacağım.


105 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page